Nyhetsbrev

Nyhetsbrev nr 4_2022

Nyhetsbrev nr 3_2022 XTRA-

Nyhetsbrev-2_21

Nyhetsbrev-6_19_

Nyhetsbrev-5_19-NYTT
Nyhetsbrev-4_19

Nyhetsbrev-3_19
Nyhetsbrev-nr-3_18

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev-nr-2_18

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev-nr-1_18

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrevet-4_17-11

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrevet-3_17-1

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrevet-2_17-1

Nyhetsbrev nr 1 2017
Nyhetsbrev-1_2017

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev nr 4 2016
(som ser bättre ut i original)

Nyhetsbrevet-4_16-1

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev nr 3 2016

Nyhetsbrevet-3_16-11

 Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev nr 2 2016

Nyhetsbrevet-2_16-1

Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev nr 1 2016

Nyhetsbrev-1_16

 Placera datormarkören på brevet så att du kan bläddra!

Nyhetsbrev 4 • Oktober 2015

Lars-Eric HolmOrdförande Lars-Eric Holm om

Nordens största kulturmässa (Bokmässan i Göteborg) har just                                                        avslutats och firat 30 årsjubileum.

                                            I ett särskilt rum på mässan diskuterades översättandets svåra konst –                                                  den omöjliga konsten enligt filosofen och författaren och målaren Tore Nordenstam.

Jag har haft förmånen att få arbeta som bokförläggare under nästan 30 år. Då och då har jag mött en problematik mellan förlag och översättare. Hur mycket får översättningen kosta, hur bråttom är det, hinner vi få tillgång tiill den bästa översättaren för det aktuella språket och som väl känner den kulturella kontexten?

Konsten att översätta skönlitteratur är en konstform som ofta kommer i skymundan, och som sällan uppmärksammas i media. Kan man ge rättvisa åt en litterär text i ett annat språk än på dess originalspråk? Är det ”omöjligt” när det gäller poesi? På årets bokmässa, där temalandet var Ungern, diskuterades översättningar till och från ungerska. Bland annat av Tomas Tranströmers poesi.
Doris nr 22      I Harry Martinson-säsllskapets medlemstidskrift ”Doris” (nr 20/2012) samt i SvD och DN har det förts en debatt om vilka översättare som är bäst skickade att översätta Tranströmer till kinesiska. Två framstående översättare till och från kinesiska språket är författaren och poeten Li Li och ledamoten av Svenska Akademien Göran Malmqvist. De har olika uppfattning om vem av de två som är mest lämpad att ”korrekt” översätta och tolka Tranströmers poesi till kinesiska.

John T Brewet, amerikansk litteraturvetare, skriver om kulturens roll i en lyckad översättning: Att överföra kulturer genom litterära översättningar är en svår och nödvändig uppgift. Läsarnas växande medvetande om världen och deras intresse för kulturer i världens alla hörn ökar trycket på att presentera korrekta återgivningar av den vardagliga kulturen hos de mest avlägsna människor på vår jord.

En av de främsta engelska översättarna av modern fransk litteratur, Barbara Wright, dog 2009. Det har kommit en minnes- och hyllningsbok från vänner och kollegor som behandlar översättandets konst. Kort sammanfattat: Det viktigaste för en översättare är att ha ingående kunskaper om sin/sina författare. Unika och intima. Översätter man flera böcker av samma författare kommer man väldigt snart in i författarens sätt att bygga upp och skapa ett eget språk, egenheter och speciella särdrag. Förhoppningsvis kommer debatten om översättningens svåra konst fortsatt att föras intensiv bland översättare, författare, språkvetare och filosofer.

Årets översättning är ett pris som delas ut varje år av Sveriges författarförbund. Prissumman är 75 000 kronor. Priset utdelades första gången 2010. Vid senaste utdelningen 2014, gick priset till Örjan Sjögren för hans översättning av Josefine Klougarts ”En av oss sover” på Bonniers förlag.
IMG_1102

AKTUELLT FRÅN STYRELSEN

Styrelsen sammanträdde den 27 augusti för första gången i Oxstallet. Där serverades inledningsvis en härlig måltid som alla närvarande i styrelsen bidragit till, och som på detta sätt gjorde att kvällen blev mycket trevlig och mötet förlöpte extra smidigt.

HALLVÄRDSFRÅGOR
Hallvärdsskapet har fungerat mycket bra under Evas semester. Många hallvärdar har ställt upp. Vid guidade visningar i Konsthallen betalar besökare som inte är medlem i Edsviks Konstvänner 30 kronor. Pengarna läggs i ”syltburken” på receptionsdisken.

MEDLEMSFRÅGOR
Föreningen nådde för första gången upp över 200 betalande medlemmar, exakt 215. Av dessa saknar bara 10 stycken e-postadress. Det underlättar och förbilligar distributionenav Nyhetsbrevet och övriga information som går ut.

UTFLYKTSGRUPPEN
En utflykt har redan varit och en är på ”G”, samt en tredje väntar:

Axel von Fersen_1 Axel von Fersen

 1. Fersenska Palatset besöktes den 10 sept. med två grupper, 20 och 25 i vardera. Båda blev varm mottagna av personal från Handelsbanken som berättade om byggnadens historia och om Axel von Fersens liv och det Fernsenska brutala mordet då han misshandlades till döds.
 2. Hansers Kulturbiograf den 8 okt. Ett 20-tal medlemmar har anmält sig. Förutom ett glas vin visas fyra filmer: • Peter Linde, • Samtida svensk grafik, • Lars Johansson närvaro • Ulf Wahlberg världen omkring.
 3. Riddarhuset. Höstterminens sista utflykt går till Riddarhuset den 11 nov. Samling vid entrén kl 13.00. Anmälan görs till Ulla-Britt.de.marchi@telia.com.

KONSTINKÖP
Flera konstinköp har redan gjorts inför 2016 års utlottning bland dem som betalat medlemsavgiften. Du som är intresserad av se objekten på sidan ”Årslotteri 2016
För Edsviks Konstvänner   

Lars G.Lindström                   Lars G i Vaxholm
_______________________________________________________________

Nyhetsbrev 3 • Juni 2015
• Ordföranden om ”konstbluffen”
• Sommaraktiviteter

Ordförande Lars-Eric Holm om Andy Warhol, Ingrid Bergman, Mick Jagger, falska signaturer och falska stämplar.

Kan vi lita på auktionshusen? T.ex. Lauritz.com en av världens ledande förmedlare av konst. Deras etik och värderingsintyg. Garantier. Kan man lita på verkens proveniens? Äkthet och trygghet.
I TV-programmet ”Uppdrag granskning” (maj 2015) kritiseras Lauritz.com för felaktig varubeskrivning av ett stort antal minimappar med 10 offsettryck av Andy Warhol. Motiv Mick Jagger. Man har angett att trycken är screenprints när det egentligen är offsetryck och dessutom sålt ett antal falskstämplade tryck. Deras egen expertis har värderat trycken för högt vilket medfört att kunder har betalat för mycket.
En av deras chefer har sålt sina egna varor på husets auktioner. Mini-mapparna är feldaterade. Inte producerats 1975. Betydligt senare. Slutet på 1980-talet eller början på 90-talet, då det fanns tillgång till avancerade trycktekniker.
Ett annat verk som tidigare sålts är en boksida hämtad från Warholexperten Per-Olov Börjesons Warholbok ”Portraits of Ingrid Bergman” med 48 glansbilder i format 20*20 cm. Boksidan är försedd med en signatur ”Ingrid Bergman, handsignerad”. Boksidans värde enligt Börjeson [10 kr ] klubbades för 25 000 kr på auktionssajten. Verket hade fått särskild äkthetklassning ”de luxe” vilket innebär att det valts ut av en expertpanel.

Lauritz.com driver 25 auktionshus, därav åtta i Sverige (ett är Stockholms Auktionsverk), 13 i Danmark, tre i Tyskland och ett i Belgien. All bud-givning hos Lauritz sker online. Auktionshuset påpekar att alla varor beskrivs, fotograferas och värderas objektivt av experter. Kan man som kund skydda sig?
En stor mängd popkonst säljs från Sverige. Inte minst Andy Warhol. Det är svårt med proveniens och typ av tryck. Man får acceptera att det finns risker. Nätauktionerna medför att man kan köpa konst var som helst, när som helst.
____________

Liu Yi933

Liu Yi, en av de sex akvarellisterna från Kina (från katalogen)

STYRELSEN

Från Edsviks Konstvänners styrelsemöte den 4 juni kan rapporteras att:

 • det behövs hallvärdar under hela juli månad från 7/7 till 2/8. Kontakta Birgitta Nüth Ericsson om du vill ställa upp. Viktigast mellan kl. 11.00 och 14.00. Som hallvärd får du halva lunchen + kaffe!
 • Utflyktsgruppen planerar tre besök under hösten. Inga datum fastlagda ännu. planeringshorisonten: sept. Hallwylska palatset. okt. Folksamhuset nov. Hansers kulturbiograf.
 • konstgruppen har inköpt två skulpturer till ett sammanlagt värde på 13 670 kronor. Nya inköp förbereds bland annat under akvarellutställningen på Hall Öst.
 • Tips för dig i sommar; Gör ett besök på Fotografiska museét och se utställningen ”Zorn och kameran” som öppnade den 5 juni och pågår till 30 augusti.
 • Tisdag den 9 juni är det guidad visning på Edsvik Konst för medlemmar till den nyöppnade akvarellutställningen.
 • Glädjande: antalet medlemmar har spräckt 200-vallen. Vi är numera 203 st. ”Edsvik-vänner”

 Edsvik Konsthall bjuder på två intressanta utställningar denna sommar.

 • Förra året fick Akvarellsalongen stor respons bland akvarellisterna i hela Sverige. Publikens stora intresse för akvarellmåleriet gör att Edsvik Konst återupprepar fjolårets succé med

AKVARELLSALONG, 6 juni-2 augusti i Konsthall Öst. Akvarellsalongen är en jurybedömd samlingsutställning, där ansökningstiden gick ut den 16 maj. Totalt ansökte 321 konstnärer varav 92 har antagits. Totala antalet utställda verk är 172 stycken.
Lista på antagna konstnärer finns på Edsvik Konsthalls hemsida under ”akvarellsalong 2015”.
Vernissage den 6 juni kl 11-17. Invigning kl. 14.00 av konsthallschef  Ricardo Donoso.

 • På Konsthall Väst visas under samma period WORLD OF WATERCOLOURS (Världen möter Kina). Förutom sex av Kinas främsta akvarellister ställer de svenska akvarellisterna Lars Lerin, Karl Mårtens, Anders Wallin och Stanislaw Zoladz ut.

PRINS EUGEN 150 ÅR

Under våren har prins Eugen hyllats med en specialutställning på Waldemarsudde ”Prins Eugen 150 år – Fasetter ur ett liv” – nu avslutad den 24 maj. Mycket inlånat material, och inte tidigare visat, men även verk av hans vänner Carl Larsson, Nils Dardel och Anders Zorn.
Därutöver har muséet ställt i ordning flera av rummen i den gamla byggnaden, t ex har man i sällskapsvåningen gjort en lekfull rekonstruktion av invigningsfesten från 1905.
I samband med utställningen har Atlantis förlag publicerat en omfattande och rikt illustrerad katalog som presenterar prinsens mångsidighet både som konstnär och sann humanist.

Prins Eugeno NŠcken
Foto av tavla på Waldemarsudde med prins Eugen framför Ernst Josephson målning Strömkarlen, en av prinens favoritmålningar. Foto. Lars G. Lindström
 

KONSTNÄRSPRIS

Stallbackens Vänners ordförande Jan R. Nilsson delade i samband med Valborgsmässofirandet på Stallbacken ut två konstnärsstipendier på vardera 5000 kronor till tacksamma och jätteglada pristagarna Gustaf Helin, 21 år och Maria Pihl, 24 år.

I nästa nummer gör vi en kortare presentation av de två pristagarna.

För Edsviks Konstvänner
Lars G. Lindström

 

Nyhetsbrev 2

rsmšte Edsviks Kons#4C9F45

ÅRSMÖTET 25 mars 2015

Nästan en tredjedel av Edsviks Konstvänners 189 medlemmar hade infunnit sig till årsmötet i Konsthallen onsdagen den 25 mars.

Innan mötesförhandlingarna inleddes kåserade Wilhelm von Essen om bakgrunden till Konsthallens tillblivelse. Sällskapet Fenix (ett nätverk för utopiska och intellektuella samtal) blåste liv i Konsthallen som legat i Törnrosasömn något år med en första utställning ”Friendship” som Ricardo Donoso arrangerade i Konsthallens lokaler. Bidrag till finansierandet av den lämnades av åtta medlemmarna, där särskilt den lokale filmfotografen och filmproducenten Bo Wanngård, yttrandefrihetens vapendragare i Sollentuna, var extra generös med ett stort bidrag. Utställningen blev en succé med över 1000 besökare under de tre dagar den pågick, och blev den utlösande faktor till att Ricardo Donoso den 2 april 2005 kunde slå upp portarna för premiärutställningen ”Günther Grass illustrationer till H C Andersen. Dåvarande kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl assisterad av kulturnämndens ordförande Anna von Essen förklarade att detta var startskottet för Stallbacken som kulturarena. Därmed har Sollentuna fått en central mötesplats för sina invånare och för besökare.

Årsmötesförhandlingarna

Presidiet
Mötet leddes med strama tyglar och god vänlighet av konstvännen Marianne Lundqvist assisterad av sekreterare Birgitta Nüth Eriksson och föreningens ordförande Lars-Eric Holm.

Dagordningen betades av i rask takt utan några långa diskussioner. Verksamhetsplan och budget för 2015 antogs med bravur. Särskilt noteras att Konstlotteriet får nästan ett fördubblat anslag på 26 000 kronor. Budgeten är en rambudget, som kan komma att ändras om förutsättningarna under året ändras. Den gångna styrelsen fick enhälligt ansvarsfrihet.

Under punkten styrelseval omvaldes ledamöterna Britta Kennedy, Lena Löwenhielm och Jan R Nilsson på 2 år. Kerstin Möller valdes i fyllnadsval på 1 år efter Lars G. Lindström, som avböjt att stå kvar. Till ersättare på 1 år valdes Ulla-Britt de Marchi och nyvaldes Kirsten Östergaard-Nielsen (efter Kerstin Möller). Omval på båda revisorerna Ulla Jansson och Kerstin Falkner Runow med Liz Myrhed som ersättare. Två ledamöter har ett år kvar på sitt mandat Birgitta Nüth Eriksson och Sonja Dahl.

Valberedningen, som haft ett ganska lätt jobb omvaldes med Monika Sundberg, Gun Wallin, Annika Hörnsten och Marianne Sundberg.

Innan mötet avslutades avtackade ordförande Lars-Eric Holm avgående vice ordförande Lars G. Lindström, som fick en konstbok om Jörgen Hammar med sig hem som tack. Han lovade att kvarstå som adjungerad kraft i styrelsen för att bland annat svara för Nyhetsbreven.

Konstlotteriet 2015

Konstlotteriet lockar många av medlemmarna att besöka årsmötet, då man kan vinna både på sitt medlemskapet under det gånga verksamhetsåret och på att vara närvarande.

Här följer en förteckning över vinster och vinnare i årets konstlotteri.

Vinnare i lotteriet gällande alla medlemmar:

Eva Löwing:           Akvarellen ”kustnära” av Lilian Olsson

Lennart Runow:      Litografin ” Kubanska fåglar” av Karin Oldfelt Hjertonsson

Annica Magnusson: Grafiska verket ”Puls” av Olle Bonniër.

Pernilla Tellström:    Bark Collaget ”Vi” av Wo Bock Lee

Barbro Malmberg med #4C9EFFBarbro Malmberg:
Artprintet ”Flykt” av Staffan Tolsén

Lars Appelberg:        En keramikskål av Marianne Sundberg.

I lotteriet för deltagarna i årsmötet (på blå biljetter) vann:

Ingalill Sjölund Rockström: Linoliumsnittet ”Augustinatten” av Jöran Modéer

Gunnar Löwenhielm:          En keramikrelief av Marianne Sundberg.

En bricka med Hagamotiv och 12 böcker fann också sina vinnare.

Visningar

Tisdagen den 24 mars genomfördes ett besök i Citykyrkan på Adolf Frediks Kyrkogata som lockat fullt deltagande. Efter visningen blev det fika på Citykonditoriet.    Kommande visning blir måndag den 20 april kl 13.00 på Stockholms Auktionsverk,Nybrogatan.

av Moderna. Max antal 30 personer. Kostnad 100 kr/per person. Anmälan görs till Kerstin Möller eller Ulla-Britt de Marchi (E-postadresser se hemsidan).

Till höstens visningar återkommer vi i kommande Nyhetsbrev.

Några avslutande ord

från vår omvalda ordförande Lars-Eric Holm om en av Sveriges främste författare. En folkkär poet och metaforernas mästare. Stor konst är ofta enkel.

TomasTranströmmer

Detta skrivs fredagen den 27 mars dagen efter beskedet att författaren och Nobelpristagaren i litteratur 2011 Tomas Tranströmer har avlidit. Hans sista bok blev Dikter och prosa 1954 – 2011

Hos Tranströmer finns en självklar koppling till konst, måleri och natur. Han tänker i bilder och talar genom bilder och kan uttrycka komplexa stämningar i några enkla meningar. Hans dikter har översatts till 50 olika språk

”Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen” så lyder första raden i Tomas Tranströmers första diktsamling 17 dikter från 1954. Många anser att Tomas Tranströmer är en av de största som någonsin skrivit på svenska. Diktsamlingen ”Den stora gåtan – fem dikter och elva sviter haikudikter” gavs ut av Albert Bonniers förlag 2004. Det gjordes också en bibliofilutgåva av Den stora gåtan”Stor och långsam vind”. Inspirerad av Tranströmers dikter skapade landskapsmålaren Peter Frie 13 landskap i litet format. Bilderna är utförda i en blandteknik av akryl och olja på papper. Boken gavs ut i 65 numrerade exemplar av Buchkunst Kleinheinrich i Munster. Till varje bok med nummer 1 – 13 fick man ett originalverk i olja. Med exemplaren 14 – 65 följde ett grafiskt blad.
Nyhetsbrevproducerat av Lars G. Lindström, presslagt 2 april 2015
______________________________________

Nyhetsbrev nr 1, februari 2015

 • Vårstart • Utflykter • Årsmöte 25 mars

  Välkomna till Edsviks Konstvänners elfte verksamhetsår. Vi har haft jul- och nyårsfirande utan vinterlika förhållanden, vilket kanske glädjer några men till sorg för dom som vill åka skidor och skridskor. Inomhus i Edsvik Konsthall förbereds nu för ett nytt konstår – med värme och stor skaparkraft. Först några inledande ord av vår ordförande: 

  Lars Eric Holm: Jag vill puffa särskilt för den utomordentliga medlemsförmånen vi har som med- lem i Edsviks Konstvänner med en egen rundvandring varje tisdag efter vernissage guidad av Konsthallens chef Ricardo Donoso. De två första utställningarna (se nedan) har redan visats för oss. Utnyttja möjligheten att lyssna till, inspireras och fascineras av Ricardos  lysande  konstteater.

  Liljevalchs Vårsalong öppnade den 30 januari. En av mina favoritkonstnärer Charlotte Sachs (Edsviks Konsthall 2013) är representerad med ”För fäderneslandet”, (akryl på duk). Joakim Johansson (Edsviks Konsthall 2014) tillhör också de utvalda.

  Aktuellt i Konsthallen

  Edsviks Konsthalls 10 årsjubileum inleds med tre generationer kvinnliga konstnärer. Under samlingsnamnet AURORA ställer 14 kvinnliga konstnärer ut skulptur, måleri, grafik, installation och video i konsthall Öst 17 jan. -22 feb. I konsthall Väst visas VINDEN FRÅN ORIENTEN med fyra konstnärer av östasiastisk hemvist. Alla använder sitt asiatiska arv för att skapa konst som är relevant för samtiden. Utställningen pågår 17 jan. -15 feb.

  Närmast därefter visas i konsthall Öst FRIENDSHIP III 28 feb.-15 mar. och i konsthall Väst NATURA VIVA, 21 feb.-8 mar. För utförligare information, se Konsthallens hemsida. 

  Rapport från senaste styrelsemötet

  Årets första styrelsemöte hölls den 29 januari i Duvslaget. Aktuella frågor återkommer nedan under respektive huvudrubrik nedan.

  Hallvärdsfrågor

  Edsviks Konstvänner har ett 20-tal hallvärdar i sitt adressregister. Några har tillkommit sedan senaste redovisningen. Nya värdar hälsas välkomna och ska kontakta Britta Kennedy tfn 073- 229 61 08.

  Utflyktsgruppen

  Visningen av Spökslottet, som fick ställas in den 4 februari, blir istället onsdag 11 februari kl 13- 14.30. Anmälan gjord senast den 2 februari gäller för de som kan komma den 11 februari. Kommande planerade utflykter blir 19 mars: Tändstickspalatset, kl 13.00 och 20 april Stockholms Auktionsverk ”Moderna”, kl 13.00. Separat inbjudan till utflykterna skickas ut som vanligt!

  Årsavgiften

  Påminnelse om årsavgift 200 kronor för medlemmar, 100 kronor ungdom [under 25 år] Avgiften ska insättas på bankgirokonto 5431-4026 med angivande av namn, postadress, telefonnummer och E-postadress, om sådan finns.

  ÅRSMÖTET

  Hålls onsdagen den 25 mars som planerat i Konsthallen, kl 18.00. Sedvanlig årsmötesförhandling och  Konstlotteriet. Kaffe/te  och  smörgås  serveras  innan  mötet till subventionerat pris 20 kronor. Särskild kallelse till årsmötet är utskickad!

  På årsmötet utlottas (för medlemmar som betalt medlemsavgiften 2014) fem konstverk och ett stort antal böcker. På entrébiljetten sker också utlottning av ett verk samt bokpriser.

Lars G i Vaxholmkonsthall