Föreläsningar

 

Thomas Lindblad föreläser om formgivaren Pierre Forssell

Den 15 september inledde vi vårt samarbete med Sollentuna kommun/kultur I deras nya serie med lunchprogram på Stallbacken Kultur på torsdagar kl 13.

Thomas Lindblad född 1944 var under många år lärare vid Kristoffersskolan i Bromma. Han blev 2004 uppmärksammad för sin insamling och kartläggning av bruksföremål i plast som visades på Röhsska museet samt på .Svensk Form samt utställningar på Nationalmuseum. Thomas har givit ut ett antal böcker på designtema bl a om formgivaren Pierre Forssell samt medverkar i Svt:s program Antikmagasinet.

Pierre Forssell (1925-2004) insats som designer/formgivare spänner över flera områden. Han började sin bana som elev på Konstfacks metallavdelning 1943-49 de sista åren med Erik Fleming som huvudlärare och mentor och arbetade sedan hos Fleming på Atelier Borgia. 1952-60 anställdes Han som lärare på Konstfack och var engagerad i Svenska Slöjdföreningen. Under tidigt femtiotal ägnade Han sig åt silversmide bl a det skrin som innehöll 5 miljoner kronor grunden till Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur. Sedan anställdes Han av Gense tillsammans med Folke Arström. Tillsammans skapade de bestick i rostfritt stål. 1958 efterträdde Han Erik Fleming  som designer på Skultuna avdelningen kokkärl i aluminium ”Party” och ”Diplomat”. Några produkter i mässing för Skultuna gjorde att han fick fast anställning och egen verkstad och fria händer att förnya produktionen. Sterometriska grundformer I mässing kulor, sfärer, käglor, tärningar, kuber osv som blir vaser, ljusstakar och dosor.

En mycket intressant föreläsning som dessutom visade många bilder av Pierre Forssels verk samt en miniutställning av Pierre Forssells design.

Vi tackade Thomas med en varm applåd och många intresserade kom med frågor. Vi inhandlade ett ex av hans bok till konstlotteriet. 

Vid pennan och kameran 

Ulla-Britt de Marchi