Föreläsningar

Föreläsning om Sigvard Bernadotte av Thomas Lindblad på Stallbacken Kultur
23 februari 2023

 

     

       

Birgit Lindfors från Sollentuna Kommun Kultur hälsade välkommen till mycket välbesökt lunchanförande där Thomas Lindblad skulle berätta om designprinsen Sigvard Bernadotte. Detta är ett av de av Edsviks Konstvänner föreslagna föredragen.

120 platser fanns att boka och alla tog slut!

Sigvard Bernadotte ville först pröva teater, men det sågs inte med blida ögon av etablissemanget. Han intresserade sig då för design, i synnerhet industridesign som då inte var en vedertagen verksamhet. Gick på Konstakademin på 30-talet och blev den första akademikern i familjen Bernadotte. På 50-talet startade han i Köpenhamn tillsammans med Acton Björn sitt företag Bernadotte och Björn.s En verksamhet som från början var i liten skala med en enkel kontorslokal. Men många i sinom tid namnkunniga designers sökte sig dit. Verksamheten som till en början var i liten skala växte och man designade bruksföremål, och gjorde då modeller i trä för presentation för kunderna. Vi fick se en sådan modell av reviderad design av Original Odhners räknesnurra som många av oss sett i arbetslivet. Man fick uppdrag från Facit, bl a att designa skrivmaskiner. Och Rosti (döpt efter ägarna Rolf och Stig!) att designa det som blev Margarethaskålen, Nordens mest framgångsrika plastföremål. Sedan följde design av allt möjligt: Borstar, skålar, tillbringare, kaffepannor, campingset, konservburksöppnaren Klara, bestick etc, etc. Sigvard Bernadotte framhöll jämt för sina medarbetare att man inte skulle ”göra för mycket”, överarbeta designen. Hans uppgift blev att verka som ”dirigent” för verksamheten. En mycket vänlig och behaglig person var omdömet från omgivningen.

Mer finns att läsa i Thomas böcker om Bernadotte och skandinavisk industridesign och Design till vardags.

Ulla-Britt tackade Thomas med en vinflaska för ett intressant föredrag

Lena Ram
Föreläsningsgruppen
*****************************************************************************************************

Thomas Lindblad föreläser om formgivaren Pierre Forssell

Den 15 september inledde vi vårt samarbete med Sollentuna kommun/kultur I deras nya serie med lunchprogram på Stallbacken Kultur på torsdagar kl 13.

Pierre Forssell (1925-2004) insats som designer/formgivare spänner över flera områden. Han började sin bana som elev på Konstfacks metallavdelning 1943-49 de sista åren med Erik Fleming som huvudlärare och mentor och arbetade sedan hos Fleming på Atelier Borgia. 1952-60 anställdes Han som lärare på Konstfack och var engagerad i Svenska Slöjdföreningen. Under tidigt femtiotal ägnade Han sig åt silversmide bl a det skrin som innehöll 5 miljoner kronor grunden till Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur. Sedan anställdes Han av Gense tillsammans med Folke Arström. Tillsammans skapade de bestick i rostfritt stål. 1958 efterträdde Han Erik Fleming  som designer på Skultuna avdelningen kokkärl i aluminium ”Party” och ”Diplomat”. Några produkter i mässing för Skultuna gjorde att han fick fast anställning och egen verkstad och fria händer att förnya produktionen. Sterometriska grundformer I mässing kulor, sfärer, käglor, tärningar, kuber osv som blir vaser, ljusstakar och dosor.

Thomas Lindblad född 1944 var under många år lärare vid Kristoffersskolan i Bromma. Han blev 2004 uppmärksammad för sin insamling och kartläggning av bruksföremål i plast som visades på Röhsska museet samt på .Svensk Form samt utställningar på Nationalmuseum. Thomas har givit ut ett antal böcker på designtema bl a om formgivaren Pierre Forssell samt medverkar i Svt:s program Antikmagasinet.

En mycket intressant föreläsning som dessutom visade många bilder av Pierre Forssels verk samt en miniutställning av Pierre Forssells design.

Vi tackade Thomas med en varm applåd och många intresserade kom med frågor. Vi inhandlade ett ex av hans bok till konstlotteriet. 

Vid pennan och kameran 

Ulla-Britt de Marchi