Nyhetsbrev nr 4, september 2013

Ordföranden hälsar välkommen till en inspirerande höst

När detta skrivs i början på september är det fortfarande strålande sol och varmt på dagarna.Årets sommar var både oligare och varmare än normalt enligt en sammanfattning från SMHI. Samtidigt påpekades att det var långt från några värmerekord. Metrologiskt är det höst nu eftersom dagarna är kortare än nätterna. Personligen älskar jag naturens vackra höstfärger gult, brunt och rött. Hagtorn, asp, lönn, rönn, björk … Med hösten börjar också högsäsongen (rent av det våras) för konsthallar och gallerier. Vi har en härlig tid framför oss. I min postbox har jag just fått en färgglad folder från KVILIBRIUM talarförmedling med titeln ”inspirationsdagen” . För 2 295 kronor exklusive moms erbjuds jag att under några timmar besöka ett seminarium på Oscarsteatern och lyssna tillnågon välkänd personlighet. För oss medlemmar i Edsviks Konstvänner kan vi njuta av inspirationsdagar 365 dagar per år för blygsamma 150 kronor/år. Detta tack vare Edsvik Konsthall och dess hängivna medlemmar.

Aktuellt i konsthallarna

Aktuellt i konsthallarna
Sommarens två sista utställningar med Viggo Wallensköld och Maya Rygaard pågår till den 15 september. Läs gärna Edsbergskuriren nr 13 och 14 och Herman Gyllenhaals inspirerande presentationer av de två konstnärerna. Närmast på programmet kommer i Konsthall Öst en utställning med Ulf Trotzig som omfattar främst måleri och grafik. Med vibrerande och starka färger på stora dukar gestaltar hanåterkommande motiv som fåglar, kvinnor och träd. I konsthall Väst ställer Bodil Hedlund ut målningar från en långväga inre resa och från avlägsna stycken av liv specifik för konstnären och
samtidigt gemensamma för oss alla. Båda dessa utställningar har vernisage den 21 september och pågår till den 13 oktober.

Utflyktsgruppen

Utflyktsgruppens kommande arrangemang blir en visning av Rosendals slott lördagen den 14 september, kl 14.00. När detta skrivs finns fortfarande platser kvar. Anmälan görs till Kerstin Möller. Närmast därefter är ett besök på Herman Bergmans Konstgjuteri inbokat till den 9 oktober, kl. 18.00. Konstgjuteriet har varit i bruk sedan 1895 och är specialiserat på att gjuta skulpturer och konsföremål i brons. Lokalerna finns på Sandborgsvägen 44 C i Enskede. Besökare bör ha oömma kläder på sig.

Hallvärdsfrågor

Under sommaren och Eva Rooths semester har hallvärdarna hjälps åt för att bemanna expeditionen. Särskilt akvarellutställningen har dragit många besökare.Årets hallvärdsbuffe har utsatts att äga rum den 13 november, klockan 19.00. Det behövs sju avklarade pass för att kvalificera sig för deltagande. Britta Kennedy och xx xx håller i
arrangemanget som blir i Konsthallen som tidigare.

Projekt Edsvik

I projektet medverkar följande intresenter: Bergendahl Meetings, Café Brygghuset, Edsbacka Bistro, Edsbacka Wärdshus, Edsbergs slott, Edsbergsparken, Edsvik Konsthall, Edsvik Konstskola, Edsviks Konstvänner, Familjedagar i parken, MC Collection Museum, Musikhögskolan, Schools out, Sollentuna kommun, Sollentuna Rock & Bluesfestival, Sollentuna Simhall, Stallbackens Vänner, Turebergs Friidrottsklubb. På nästa sida berättar vi lite vad som har hänt under sommaren och vad som är på gång i Edsvik-projektet.

Anna Franzén (bilden) rapporterar från Projekt Edsvik:

Sommaren har varit bra och mycket har hänt kring Edsbergs slott och i parken.
• Nationaldagen samlade nästan 5000 åskådare
• En klimatdag samlade cirka 30 personer
• Schools Out regnade bort
• Sommarland för barn har varit mycket populärt
• Konsthallen har haft en bra sommar och har utökat sin uteservering
• Brygghusets servering har också haft en bra sommar och utökadeöppettider
• Barnteater har lockat många barngrupper till Edsvik
• Sollentuna Rock-&Bluesfestival genomför des i två dagar lockade en stor ung publik. Några ha klagat på högt ljud
• MC Collection har också haft en bra sommar. Särskilt lockande har varit rockklassiker på Stallbacksplanen med mc-åkare i en rotunda (se bild här intill).

På Gång

7 sep – Edsviks 1700-talsdag. En familjedag i 1700-tslets tecken. Kläder, mat, läkeväxter och föredrag i 1700-talsanda.
12 sep – Mamsell Cooper, magister Göransson och alla de andra. Kl.19.00 berättar kommunarkivarie Annika Holmberg om sin jubileumsbok om Sollentunas första 150 år på Duvslaget. Arr. Stallbackens Vänner
14 sep – Jubileumskonsert. Sollentuna kommuns första 150 år firas med en stor konsert i Edsbergs parken med ljusdans, facklor, eldar och fyrverkerier. Medverkande Edsbergs Kammarorkester, Läsblåsarsymfonikerna, elever och lärare vid Sollentuna kulturskola, Sollentuna folkdansgille och Margareta Bengtsson m flera. Kl 19.00. Arr: Sollentuna kommun
15 sep – Edsbacka Marknad. Parken full av hantverksstånd, mat och människor. Öppet på Edsbergs slott mellan kl 13 och 17.
10 okt – Möt Harriet Martinson. Harriet Martinson berättar om fadern, nobelpristagaren Harry Martinson och när han upptäckte Andromedanenebulosan i sin stjärnkikare från huset vid den sörmländska sjön där han då bodde. Det blev upptakten till Aniara-eposet.

På sikt

• Ett projekt med slottsteater på Edsbergs slott ”Malla och kärleken på Edsberg”. Tänkt premiär 3 januari 2014.
• Förläggare Jonas Lindqvist vill anordna en litteraturfestival i parken 2014.
• Musik på Edsbergs slott i Galleriet, i naturligt ljus.
• En örtagård börjar anläggas i parken redan nu i höst, och på sikt hoppas man på nya växthus mot Landsnoravägen. Öppnas till våren.
• Äppelmusteri i parken.
• Nytt skyltprogram för hela park- och Stallbacksområdet + historiska skyltar.
• Dagvattenprojekt.
• Utsiktsplatsen under arbete. Invigs till våren 2014.
• Marknadsföring under uppbyggnad.
För fördjupad information besök sighten”Esvik.se” .

Alla våra medlemmar tillönskas en spännande höst då det händer mycket i Konsthallen
och runt om i Edsviksområdet.
Lars G. Lindström (vice ordförande)